باغ ارم شیراز پنهان میان انبوه گُل های زیبا و تکهای از بهشت در شهر بهار نارنج
باغ ارم در شمال غربی شهر شیراز واقع شده است ، این باغ جزء نه باغ ایرانی است که در یونسکو ثبت شده است و در گذر سال ها همچنان پابرجا مانده است و چشم ببیندگان را محصور زیبایی خود کرده است، این باغ در فاصله کمی از کوه های شمالی شیراز قرار گرفته است و در سمت جنوب آن رودخانه خشک شیراز دیده می شود.باغ ارم یکی از زیباترین باغ ها و جاهای دیدنی شیراز و استان فارس می باشد که گردشگران بسیاری از داخل و خارج کشور به سوی خود کشانده است.
عمارت وسط باغ ارم بعنوان هسته مرکزی باغ محسوب می شود این بنا در زمان قاجاریه و به تقلید از سبک زندیه ساخته شده است، این عمارت از نظر معماری، نقاشی، کاشی کاری و گچ بری از شاهکارهای زمان خود بوده است. عمارتی سه طبقه با تزییناتی فراوان که تعدادی از اتاق هایش که در قسمتزیر زمین قرار دارد فضای تابستان نشین است و طبقات بالا ستون هایی است که از تخت جمشید الهام گرفته که همه ی این عوامل در کنار همدیگر ترکیب بسیار زیبایی از معماری زمان قاجار را به رخ می کشد.
در مقابل عمارت اصلی باغ، استخری بزرگ و زیبا دیده می شود که دارای مساحتی به اندازه ۳۳۵ متر و عمق نیم متر می باشد. برای ساخت این استخر چندین تخته سنگ به کار رفته و دارای قدمتی مربوط به دوره جانی خان ایلخان می باشد. این استخر طی مرمت هایی که روی آن صورت پذیرفت، عمق آن کاهش یافت و به نیم متر رسید. وجود چهار درخت نخل در چهار گوشه استخر باعث زیبایی چندین برابر آن شده است.تصویر عمارت که در استخر دیده می شود، از زیبایی های این باغ به شمار می رود. حوض کوچکی در تالار حوضخانه وجود دارد که آب از آن جریان پیدا کرده و پس از آن در جوی هایی که اطراف استخر وجود دارند جاری می شود. همچنین در اطراف باغچه هایی که در باغ وجود دارند ادامه می یابند.
گذرگاه اصلی باغ در جهت غرب به شرق است و از عمارت اصلی شروع میشود و بهطرف انتهای باغ پیش میرود که بیشک قدمزدن در چنین مسیری دلپذیر خواهد بود. این جوی آب به چندین شعبه تقسیم میشود و هرکدام به گوشهای از باغ میرود. برای طی این مسیر باید از پلههایی گذر کرد که برای همسانسازی شیب باغ تعبیه شده است.
گذرگاه وسط باغ، یکی از جذابترین بخشهای این مجموعه است که در دو طرف آن درختان سرو خودنمایی میکنند و گردشگری نیست که پا به این محل بگذارد و این همه زیبایی را با دوربین عکاسی خود ثبت نکند. در میان این درختان، سرو بلندی با بیش از ۱۰۰۰ سال قدمت وجود دارد که با ۳۵ متر ارتفاع، عنوان بلندترین سرو شیراز را با خود یدک میکشد. در پای این درخت، درخت تاک قدیمی و باابهتی قرار دارد شاخههایش درخت سرو را پوشاندهاند.
گذرگاه دیگری در جهت شمال به جنوب باغ وجود دارد که به گذرگاه اصلی میرسد. علاوه بر این دو گذرگاه اصلی، مسیرهای دیگری نیز به موازات هم در این باغ قرار دارند.
چهره امروزی باغ ارم به دوران ناصرالدین شاه قاجار برمیگردد و از آنجا که ساختمان کنونی آن را مرحوم نصیرالملک ساخته، تعدادی کتیبه سنگی در بخشهای مختلف باغ از نصیرالملک به جا مانده است. در سر در ورودی شمال شرقی باغ چندین کتیبه و کاشیکاری دیده میشود که یکی از آنها آیه «نصر من الله و فتح قریب» به خط نستعلیق روی کاشی معرق است.
کتیبه دیگر از سنگ مرمر لیمویی رنگ است که با «بسم الله الرحمن الرحیم» شروع میشود و این بیت شعر «از وزیر شه نصیرالملک راد، دائمش باغ ارم آباد باد» به خط نستعلیق به چشم میخورد. در طرفین در ورودی شمال شرقی باغ ارم، دو طاق نما با کتیبهای از آیات قرآن کریم قرار دارد.کتیبههای باغ ارم شیراز به همین تعداد خلاصه نمیشود و در نمای شرقی عمارت، ۶ کتیبه سنگی در نمای جرزهای طبقه اول قرار گرفتهاند که روی آنها اشعار هنرمندان معروف ایرانی همچون حافظ و سعدی دیده میشود. ظاهرا در گذشته نقوشی روی ۶ کتیبه مذکور وجود داشته که اشعاری به خط نستعلیق جایگزین آنها شدهاند. دو تخته سنگ آهکی نیز در دو طرف حوضخانه هستند که پنجرههای آهنی بین آنها قرار دارد. تصویر مردی با خصوصیات و لباس و کلاه یک مرد عشایری جنوب با نیزهای در دست روی این دو تخته سنگ نقش بسته که از روی نقوش دوره هخامنشی در تخت جمشید اقتباس شده است.
باغ ارم مانند بسیاری از جاهای دیدنی شیراز، حالوهوایی خوش و آرامشی عمیق دارد، حالوهوایی که خاص شهر بهارنارنج است. قدم زدن در باغ ارم، تجربهی وصفناشدنی از گردش در یک باغ ایرانی را برایتان رقم میزند. باغی که گلها و درختان باشکوهش، طراوتی سبز به فضا بخشیدهاند و نفس کشیدن در هوایشان انرژی سحرانگیزی به جان و روانتان وارد میکند.
بهترین زمان بازدید از باغ ارم
باغ ارم شیراز در هر فصلی میتواند قصههایی زیبا برای بازدیدکنندگان بازگو کند؛ اما برای لذت بردن بیشتر و بهرهمند شدن از زیباییهای باغ، بهتر است فصل خوش بهار را برای بازدید از آن انتخاب کنید. در این زمان، افسون باغ در گوشهای از جان و ذهنتان تا ابد ماندگار خواهد شد.
چگونه به باغ ارم شیراز برویم؟
ماشین شخصی: اگر با خودور شخصی به شیراز سفر میکنید نزدیکترین راه بلوار چمران است. درنتهای این بلوار وارد میدان دانشجو یا همان میدان علم شوید سپس به سمت چپ بروید و تا میدان ارم به مسیر خود ادامه دهید، سپس به دست راست خود بپیچید و وارد خیابان ارم شوید پس از چند دقیقه باغ ارم را جلوی خود میبینید.
مترو: میتوانید در ایستکاه نمازی از مترو خارج شوید و تنها پس از ۱۰ دقیقه پیاده روی و گذشتن از میدان دانشجو و میدان ارم میتوانید ورودی باغ را مشاهده کنید.
اتوبوس: میتوانید از دو خط بلوار نارنجستان – میدان نمازی و میدان کلبه – میدان ارم استفاده کنید و در ایستگاه باغ ارم پیاده شوید.